PR или реклама? И ДВЕТЕ!

Home/Блог/PR или реклама? И ДВЕТЕ!

PR или реклама? И ДВЕТЕ!

Дорет Димитрова*

В годините ми се е случвало клиенти да ми казват „ние не правим реклама, по-скоро имаме нужда от PR”… И после разбират, че всъщност най-правилната формула за тях е съчетанието на различни рекламни и комуникационни подходи.

По дефиниция има няколко фундаментални разлики между рекламата и PRа.

Ще се опитам да ги представя в няколко изречения:

Връзките с обшествеността (или PR) е управленска функция на централното ръководство на фирмата. Те представят постиженията и възможностите на фирмата въобще. Информацията, която се представя има за цел да създаде симпатии и одобрение към марката. PRът трябва да спечели обществено признание за ползата от дейността на фирмата…

Рекламата е е функция на пласментните органи (как звучи само?!). Тя има за обект конкретна стока или услуга. Рекламата се адресира до определена пазарна среда, конкретно и целенасочено. Целта и е да стимулира покупките. Рекламата трябва да спечели част от пазара…

Всичко това е „по дефиниция”. И всяка дума е истина. Но кой ще ми каже къде свършва PRът и започва Рекламата?!

Професионалният ми опит е показал, че добрата комуникационна стратегия залага на успешното използване на инструментите на рекламата, за постигане на целите на връзките със широката общественост!

Преди малко повече от месец работихме по събитие на наш клиент. Голяма счетоводна компания, която откриваше своя офис във Варна. Представихме на мениджърския екип нашето предложение, което включваше всички PR активности: медийни публикации, интервюта, обществени инициативи. Към това добавихме и стандартни рекламни решения: рекламни банери, радио-реклама, печатна реклама и др. За по-малко от месец успяхме да създадем разпознаваемост на марката във Варна, защото компанията е позната в София, но поради спецификата на дейността си бе неизвестна в морската столица. Когато коментирахме бюджета по кампанията се наложи да оптимизираме разходите. Попитаха ни „Не може ли да се лишим от нещо?”. Не! Когато оптимизраме бюджет можем да използваме други подходи: да търсим отпимална цена за продукт, да съкратим обема рекламни послания, да намерим по-нискобюджетно решение на използваните рекламни материали. Но не и да съкратим активност. Защото това винаги ще се отрази на крайния резултат, казано най-простичко. В детайли ще ви разкажа в следващите ми публикации за всички рекламни и PR решения, които разработваме за клиентите ни. Имаме интересни истории, ще ги споделим с вас.

* Дорет Димитрова е медиен специалист с повече от 18 години опит в рекламата. Била е търговски директор на една от водещите радиостанции: Радио Браво. Автор и водещ на няколко културно-музикални програми. От 6 години е управляващ съдружник в OneStop Market. Учила е „Маркетинг и мениджмънт“ в Икономически Университет – Варна. Преминала успешно обучения на BBC, National Association of Broadcasters, , IPRA и др. 

By | 2017-07-13T13:26:54+00:00 юли 13th, 2017|Блог|0 Comments